Kirjat / Books

Romaanit


Kriitikoiden ja lukijoiden arvioita romaanista Tuulensuojaan:

https://www.satakunnankansa.fi/kulttuuri/art-2000010427628.html

"CANTELLIN kieli soljuu eteenpäin kuin hienovireisellä runoilijalla. Värikylläistä ja sanastoltaan rikasta tekstiä on ilo lukea."

https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/romaani-riippumattoon-arviossa-saara-cantellin-tuulensuojaan/

"Saara Cantell kirjoittaa sujuvasti ja varmasti. Elokuvakäsikirjoittajan kädenjälki näkyy tämän tästä tarkkoina ja hyvinä kuvauksina paikoista ja kohtauksista. Lukija näkee mielessään ihmiset ja tapahtumat ja se on kirjalta paljon. -- Laura että Saima ovat molemmat hurmaavia persoonia ja heidän kanssaan kesäiset lukuhetket kyllä sujuvat."

"Ihastuin kirjan lempeään, mutta vahvaan tunnelmaan ja kauniiseen kieleen. Tuntui, että pääsin täysin eläytymään sekä Lauran että Saiman pään sisään (mitä ei todellakaan tapahdu joka kirjan kanssa!) ja kulkemaan heidän mukanaan hylätyllä kaivoksella, 30-luvun Helsingissä ja tuoksuvissa puutarhoissa."

"Saara Cantell on saanut vangittua Tuulensuojaan-kirjaansa erityisen vangitsevan kaunista kieltä sekä kahdessa aikatasossa liikkuvan kiehtovan tarinan."

tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.com

"Cantell kirjoittaa kauniisti ja kuvaa lempeästi hahmojaan, jotka etsivät itseään, toisiaan ja unelmiaan. Jos et ole vielä lukenut Saara Cantellia, niin aloita viimeistä nyt."Kriitikoiden ja lukijoiden arvioita romaanista Kaikki tuoksuu lumelta:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008009067.html

https://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/arviot/5363331/Saara+Cantellin+romaanissa+kasittelemattomat+asiat+ja+hiljaisuus+johtavat+puhumattomuuden+kierteeseen+jota+tyttarentytar+yrittaa+viimein+katkaista

https://www.kaleva.fi/arvio-saara-cantell-antaa-tarinoissaan-aanen-aidei/3732451

"Kirja vei minut täysin mukanaan Kertun, Tuijan ja Olivian maailmoihin. Tarinan kulku kiehtoi ilmaisuvoimallaan sekä kauniilla ja kuvailevalla kielellä. Naiset jäivät elämään mieleeni kirjan sivujen sulkeuduttua."

"Se oli niin kiehtova, että laitoin kirjan luettuani heti tilaukseen Cantellin viime vuonna ilmestyneen esikoisromaaninkin. Kesken jääneet hetket saapuvat luokseni toivottavasti pian, sillä jäin janoamaan lisää tämän kirjailijan sanataituruutta ja tarinankerronnan mukaansatempaavuutta."

”Huomasin ajattelevani kirjan naisia myös sellaisina hetkinä, jolloin kirja ei edes ollut käsissäni. Ikään kuin tarina olisi edennyt, vaikka en sivuja olisi käännellytkään eteenpäin."

”Saara Cantell, minusta tuli fanisi."

"Cantellin hahmot ovat samaistuttavia ja elämänmakuisia, kukin omalla tavallaan." "Saara Cantellin esikoista, Kesken jääneitä hetkiä, rakastin ehdoitta. Kaikki tuoksuu lumelta jatkaa pitkälti samoja teemoja maalaten pala palalta esiin yhden suvun tarinaa lähinnä naisten näkökulmasta ja asioita, jotka vuosien aikana on totuttu vaikenemaan."

"Saara Cantell taitaa kokonaisuuden rakentamisen. Vaikka ajat ja henkilöt vaihtuvat, on lukijana helppo solahtaa muuttuvaan näkökulmaan ja muuttuvaan hetkeen. Kaikista keskeisistä naisista tulee merkityksellisiä ja heidän kohtalonsa kiinnostavat.Ihailen myös romaanin kerrontaa. Kieli on kaunista ja kertoja jättää sopivasti sanomatta niin, että lukijalle jää tilaa täyttää kerrottua tulkinnoillaan. Hetkistä syntyy vahvoja mielikuvia ja tarina on vahvasti visuaalinen. Kaikki tuoksuu lumelta on nautittava, laadukas romaani."

https://kirjojenkuisketta.blogspot.com/2021/05/saara-cantell-kaikki-tuoksuu-lumelta.html?fbclid=IwAR3BiHrMuznTA9lHMWmA2D12py1LWZHhHw-jk_7Eqm67xWNLLWDQKoXYNww">https://mannilainen.blogspot.com/2021/04/saara-cantell-kaikki-tuoksuu-lumelta.html?fbclid=IwAR38eNUBpdzV424EunmilhoXAKixJcQtryFsywkdBha1iX5T4wHyE-fydG8

https://kirjakaapinkummitus.blogspot.com/2021/04/saara-cantell-kaikki-tuoksuu-lumelta.html?fbclid=IwAR1VHNvJkcMd6aIYqGfJKw86k7WDg0x-uwO1PYU2DhcRGau-6LInN9H7UK4

https://www.nooranappila.fi/2021/04/12/kirja-jonka-kanssa-vietin-paasiaista/?fbclid=IwAR1QFP99Ez8-D7Mssez8Xwp8f9n3oLmqUPU6ZwIyoBJo5SruBeVfKqbaBl0

https://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.com/?fbclid=IwAR3DFjTrUgJK00P5gxk5Dt6FaKkYDmHdOf3tpjDlPNPK0BYrNiyDkT95fh4

Lähikuvan lumo - ohjaajan ja näyttelijän yhteistyö elokuvassa
(
Aalto ARTS Books, 2018)

Miten ohjaaja voi auttaa näyttelijää antamaan parastaan? Miten rakentaa luottamus, se peruskivi, jonka varassa elokuva syntyy? Mitä myyttejä elokuvanäyttelemiseen liittyy - ja ovatko ne totta? Entä mitä näyttelijän pitäisi tietää kameratekniikasta?
Lähikuvan lumo - ohjaajan ja näyttelijän yhteistyö elokuvassa on inspiroiva kirja ohjaajille, näyttelijöille ja opiskelijoille. Ohjaaja Saara Cantell ammentaa neljännesvuosisadan kokemuksestaan ja raottaa verhoa elokuvanteon kulisseihin.
On monia tapoja ohjata elokuvaa. Lähikuvan lumo toimii tukena, oppaana ja ajatusten herättäjänä. Se käy läpi ohjaajan tuhatvaiheista työtä ja pureutuu myös ohjaajan valtaan ja vastuuseen. Kirja tarjoaa työvälineitä ja metodeja niin ohjaajalle kuin näyttelijällekin, ja mukana on myös käytännön harjoituksia. Kirjassa keskitytään henkilöohjaamiseen, sekä aikuisten että lasten - eläimiä unohtamatta.


Timantiksi tiivistetty - kerronnalliset strategiat fiktiivisessä lyhytelokuvassa

(Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu; 2011)

Lyhytelokuva mielletään usein vain harjoitustyöksi tai käyntikortiksi pitkää elokuvaa varten. Väitöstutkimuksessaan "Timantiksi tiivistetty" kerronnalliset strategiat fiktiivisessä lyhytelokuvassa elokuvaohjaaja Saara Cantell esittelee uudenlaisen tavan ajatella alle viidentoista minuutin mittaista elokuvaa. Etsiessään vastausta lyhytelokuvan lumouksen arvoitukseen Cantell pohtii mitä lyhytelokuva tekee erityisen hyvin lyhyytensä vuoksi - ei siitä huolimatta. Millaiset ilmaisukeinot ovat mahdollisia ja luontevia joko nimenomaan tai ensisijaisesti lyhytelokuvalle? Keskeisenä strategiana lyhytelokuvan analysointiin itsenäisenä ja omaehtoisena taidemuotona Cantell tarjoaa rinnakkaisten tiivistettyjen ilmaisumuotojen, vitsin ja runon, kautta aukeavaa mallia. Tutkimukseen kuuluva viisi lyhytelokuvaa käsittävä taiteellinen osa on kirjan dvd-liitteenä.

Cinematic Diamonds - Narrative Storytelling Strategies in Short Fiction Films

(Aalto University Publication Series; 2011. English translation Fleur Jeremiah)

Saara Cantell proposes and discusses alternative ways of approaching short film. This book emphasizes short film as an independent and challenging cinematic art form of its own right. The "mystery" of short film is approached by examining the aesthetics of other short forms, The structural parallels between e.g. jokes and short films, as well as narrative strategies found in poetry, offer meaningful references.
The research consists of both the analysis of selected short films and the five short films directed during the research process. Research questions are deeply rooted in the practice of film-making and developed during the productions of five short films included in the dissertation.